16η Γιορτή Ακτινιδίου στις 21 και 22 Οκτωβρίου σε Αιγάνη και Πυργετό από το Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

16η Γιορτή Ακτινιδίου στις 21 και 22 Οκτωβρίου σε Αιγάνη και Πυργετό από το Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η 16η Γιορτή Ακτινιδίου διοργανώνεται την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, από το Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες Πυργετού και Αιγάνης, το Σύλλογο Γυναικών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πρόποδες Ολύμπου Αιγάνης.

Το διήμερο πρόγραμμα ενημερωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων φέρνει στο προσκήνιο ένα υψηλής προστιθέμενης αξίας τοπικό προϊόν που αποτελεί σήμα- κατατεθέν της περιοχής του Κάτω Ολύμπου και ξεχωρίζει για τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% της τοπικής παραγωγής ακτινιδίου εξάγεται στο εξωτερικό ενώ στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου παράγεται το 10% της ετήσιας παραγωγής ακτινιδίου στη χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές, ανέφεραν τα εξής:

Απόστολος Μπίλλης, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Τεμπών συνδιοργανώνουμε τη 19η Γιορτή Ακτινιδίου που αναδεικνύει και προβάλλει ένα ξεχωριστό ποιοτικό προϊόν που είναι συνυφασμένο με την αγροτική παραγωγή στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου, αποφέρει σημαντική οικονομική πρόσοδο στους παραγωγούς λόγω της μεγάλης εξαγωγικής δραστηριότητας και αποτελεί προστιθέμενη αξία για την Θεσσαλία και για όλη τη χώρα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ανθρώπων της παραγωγής, στηρίζει τον πρωτογενή τομέα στην πράξη με έργα και δράσεις ουσίας και δίνει τη δυνατότητα στο τοπικό ακτινίδιο να αποκτήσει σήμα ποιότητας, μέσα από το νέο πρόγραμμα που χρηματοδοτούμε, υποστηρίζοντας την κατάρτιση, τεκμηρίωση και υποβολή φακέλων για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Γιώργος Μανώλης, Δήμαρχος Τεμπών:

Στις 21 και 22 Οκτωβρίου γιορτάζουμε το ακτινίδιο, ένα προϊόν - σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας , που ταξιδεύει παντού στον κόσμο χάρη στον Δραστήριο Αγροτικό Συνεταιρισμό και την Ομάδα Παραγωγών. Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις Ψυγείου- Συσκευαστηρίου για την αναβάθμιση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Παράλληλα ο Γυναικείος Συνεταιρισμός επεξεργάζεται το προϊόν παράγοντας ποτό, γλυκό, μαρμελάδα. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια αναδεικνύουμε το ακτινίδιο καταρτίζοντας φάκελο για την πιστοποίηση του ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης. Καλούμε όλους, να συμμετέχουν στις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, να γευτούν και να γνωρίσουν από κοντά το προϊόν και με την παρουσία τους να τιμήσουν τους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος και Παιδείας (ΔΟΠΑΠΕΠ) Τεμπών Γιώργος Νικολάου παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν ως εξής:

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αιγάνης

-Χαιρετισμοί επισήμων

-Ημερίδα για παραγωγούς ακτινιδίου με ομιλίες

« Φυτοπροστασία και θρέψη του ακτινιδίου», Ντίνος Αλέξανδρος γεωπόνος M.Sc Τμήμα Φυτοπροστασίας ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας και

«Καινοτόμες τεχνολογίες μηχανημάτων στην καλλιέργεια του ακτινιδίου», Κοντογιάννη Χριστίνα γεωπόνος M.Sc , Τμήμα Γεωργικών Μηχανημάτων ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας.

Ακολουθούν βραβεύσεις των πρώτων παραγωγών ακτινιδίου Αιγάνης

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Βάϊου Μαλλιάρα στον Πυργετό:

-Χαιρετισμοί επισήμων

-Εμφάνιση Χορευτικού Συγκροτήματος Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού

-Λαϊκό γλέντι

Βασίλης Πινακάς, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται δίπλα στον αγρότη παραγωγό και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα με έργα που δίνουν προστιθέμενη αξία. Στηρίζουμε τη διοργάνωση και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στις πολιτιστικές, ενημερωτικές και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας που έχουν ετοιμάσει οι άξιοι Συνεταιρισμοί και Σύλλογοι της περιοχής.

Αθανάσιος Βλάχος, Αντιδήμαρχος Κάτω Ολύμπου:

Η περιοχή του Κάτω Ολύμπου παράγει ένα εξαιρετικά ποιοτικό ακτινίδιο, το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως και εξάγεται σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Στην περιοχή μας παράγεται το 10% της ελληνικής παραγωγής ακτινιδίου, σε συνολικά 6.000 στρέμματα καλλιέργειας. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό,

για τα έργα αγροτικής οδοποιίας, άρδευσης και αντιπλημμυρικά που στηρίζουν την παραγωγή και την ομαλή διακίνηση του προϊόντος μας. Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστημονική καθοδήγηση στην καταπολέμηση των ασθενειών του ακτινιδίου με ωφέλιμα έντομα, ώστε να μην χρειάζεται να παρεμβαίνουν οι παραγωγοί με φάρμακα.

Posted in Τα Νέα μας.